La moartea unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite mostenitorilor sai legali si/sau mostenitorilor testamentari. Data deschiderii succesiunii este data mortii celui care lasa mostenirea. In situatia in care exista mai multi mostenitori bunurile defunctului urmeaza a fi Partajate intre acestia proportional cu cota parte a fiecarui mostenitor.
Partajul este operatiunea juridica care pune capăt starii de coproprietate, prin impartirea bunurilor aflate în indiviziune. Partajul si in cazul mostenirii poate fi total sau partial.
Mostenitorii nu pot fi obligati sa ramana in indiviziune, fiecare mostenitor putand solicita oricând realizarea Partajului si iesirea din indiviziune.
Partajul intre mostenitori poate fi facut prin buna invoială, proportional cu cota-parte a fiecaruia dintre mostenitori.
Daca mostenitorii nu ajung la un acord cu privire la impartirea bunurilor, sau bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil in natura, partajul se va face fie prin atribuirea întregului bun, in schimbul unei sulte, in favoarea unuia ori a mai multor mostenitori, la cererea acestora, fie prin vanzarea bunului in modul stabilit de mostenitori ori, in caz de neintelegere, la licitatie publica şi distribuirea pretului catre mostenitori, proportional cu cota-parte a fiecaruia dintre ei.
Indiferent de modul in care se realizeaza partajul bunurilor mostenite, este esential ca fiecare mostenitor sa ia parte la partaj, deoarece in situatia in care nu participa toti mostenitori, partajul este lovit de nulitate absoluta, ceea ce va duce la desfintare ulterioara a partajului.
Fiecare mostenitor devine proprietarul exclusiv al bunurilor sau, după caz, al sumelor de bani ce i-au fost atribuite numai cu începere de la data stabilită în actul de partaj, dar nu mai devreme de data incheierii actului, in cazul impartelii voluntare, sau, dupa caz, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
In cazul imobilelor, efectele juridice ale partajului se produc numai dacă actul de partaj incheiat în forma autentica sau hotararea judecatoreasca ramasa definitiva, dupa caz, au fost inscrise în cartea funciara.
Partajul intre mostenitori este supus taxelor judiciare de timbru, in cote cuprinse intre 3 si 5% din valoarea bunurilor supuse partajului.
Pentru alte detalii privind partajul bunurilor mostenirii si reprezentare juridica va rugam sa ne contactati.
PENSII. Valorificarea veniturilor brute.
In decursul desfasurarii activitatii majoritatea persoanelor au beneficiat si de alte venituri decat cele inscrise in carnetul de munca. Aceste venituri sunt inscrise in adeverintele eliberate de fostii angajatori fie sub denumirea de venituri/salarii brute fie sunt defalcate pe componente ce au diverse denumiri (sporuri, prime, indemnizatii, stimulente, etc).