Mostenitorii. Dreptul de a primi patrimoniul persoanei decedate.

O persoană poate mosteni dacă există la momentul deschiderii moştenirii. Patrimoniul persoanei decedate se transmite catre mostenitori legali, iar in situatia in care exista un testament si catre mostenitorii testamentari.  

Mostenitori legali sunt:

 1. sotul supravietuitor
 2. rudele defunctului:
  • descendentii – copiii defunctului si urmasii lor;
  • ascendentii privilegiati – tatal si mama defunctului;
  • ascendentii ordinari – bunicii, strabunicii si stra-strabunicii;
  • colateralii privilegiati – fratii si surorile defunctului si descendenţii acestora, pana la al patrulea grad inclusiv cu defunctul;
  • colateralii ordinari – unchii, matusele si verii primari si defunctului.

Mostenitorii testamentari sunt persoanele indicate de decedat intr-un inscris olograf sau autentic numit testament.

Cel chemat la mostenire in temeiul legii sau al vointei defunctului poate accepta mostenirea sau poate renunta la ea, intr-un anumit termen, de regula, de un an de la deschiderea mostenirii, denumit de legiuitor termen de optiune succesorala. 

In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului pe  raza teritoriala unde se afla bunurile la data deschiderii moştenirii.

Pentru alte detalii privind mostenirea, mostenitorii, apararea drepturilor ce vi se cuvin din mostenire si reprezentare juridica  in fata instantelor de judecata, va rugam sa ne contactati.

Pentru consultanță și reprezentare juridică vă rugăm să ne contactați la 0740223714 sau ne puteți scrie la adresa tanase.avocat@gmail.com

Avocat
Tănase George Adrian

Distribuie:

Alte articole:

Ai o opinie ?

Call Now Button