Caută
Close this search box.

Clauze abuzive in contractele de credit incheiate intre consumatori si institutiile bancare sau alte entitati financiare din Romania.

Orice contract de imprumut incheiat de un consumator cu orice banca sau alta entitate financiara din Romania este susceptibil sa contine clauze abuzive, care fie si-au produs efectele, fie si le produc si in prezent.

Efectele concrete ale clauzelor abuzive inserate in contractele de credit, constau in prejudicierea consumatorului prin plata unor sume de bani care, in realitate, nu sunt datorate.

In calitate de beneficiar al unui produs oferit de un profesionist – banca sau alta entitate financiara din Romania – nici un consumator nu a avut posibilitatea de a discuta, negocia, modifica sau înlătura, macar un singur paragraf din contractul de credit, creindu-se astfel o poziţie de profunda inegalitate si inechitate intre partile contractante, care a conferit uneia din partii(binenteles bancii), un avantaj economic vadit disproportionat fata de prestatia efectuata.

Nici alegerea tipului de contract de creditare nu poate reprezinta o negociere asupra clauzelor contractuale, „libertatea de voinţă” a consumatorului rezumadu-se la a semna sau nu contractul de credit, chiar si aceasta asa zisa „libertate de vointa”, fiind controlată de bancă care stabileşte „scoringul/ratingul” clientului, indicand tipul de credit în care acesta se încadrează.

Modul de redactarea al clauze inserate in contractul de credit, ar trebui sa fie intr-un limbaj clar si inteligibil, astfel incat consumatorul sa poata prevede consecintele economice ale contractului de credit pe care il incheie si sa cunoasca suma totala si suma lunara pe care urmeaza sa o restituie.

Clauzele abuzive sunt de natura a ingreuna situatia celui imprumutat, care va inregistra pierderi financiare importante, prin plata unor rate mai mari.

Existenta unor clauze abuzive poate fi constata oricand pe durata existentei contractului de imprumut, chiar si in perioada executarii silite, de instantele de judecata romanesti.

Odata constata existenta unor clauze abuzive in contractul de credit, instanta urmeaza a le inlatura din contractul de imprumut, cu consecinta restituirii sumelor platite in plus de catre consumator.

Cele mai frecvente clauze abuzive inserate in contractele de credit privesc:

  • stabilirea discretionara, in mod unilateral de catre banca, a dobanzii creditului acordat;
  • modificarea valorii ratelor de credit şi a valorii dobanzii curente în mod unilateral şi în lipsa unui act adiţional agreat de consumator;
  • inchierea contractului de credit in CHF- franci elvetieni
  • comisionul de acordare/procesare a creditului;
  • comisionul de administrare credit stabilit in cota procentuala la valoarea intregului credit;
  • declararea scadenţei anticipate a creditului;

Pentru alte detalii privind existenta unor clauze abuzive in contractele de credit si reprezentare juridica va rugam sa ne contactati.

Pentru consultanță și reprezentare juridică vă rugăm să ne contactați la 0740223714 sau ne puteți scrie la adresa tanase.avocat@gmail.com

Avocat
Tănase George Adrian

Distribuie:

Alte articole:

PENSII. Valorificarea veniturilor brute.

     In decursul desfasurarii activitatii majoritatea persoanelor au beneficiat si de alte venituri decat cele inscrise in carnetul de munca. Aceste venituri sunt inscrise in adeverintele eliberate de fostii angajatori fie sub denumirea de venituri/salarii brute fie sunt defalcate pe componente ce au diverse denumiri (sporuri, prime, indemnizatii, stimulente, etc).

Detalii »

Dreptul la PENSIE – Revizuirea pensiei

Dreptul la PENSIE – Revizuirea pensiei in situatia unei decizii de pensionare sau recalculare a pensiei definitiva.     Deciziile privind acordarea pensiei sau de recalculare a pensiei pot fi contestate in termen de 45 zile de la data primirii la instanta de judecata de la domiciliul pensionarului. Decizia de pensionare necontestata

Detalii »
Call Now Button