Sotul supravietuitor face parte din categoria mostenitorilor legali.
Sotul supravietuitor îl mosteneste pe sotul decedat daca, la data deschiderii mostenirii, nu există o hotarare de divort definitiva.
Cota soţului supravieţuitor este de:
- 1/4 din mostenire, dacă vine în concurs cu descendentii defunctului;
- 1/3 din mostenire, dacă vine în concurs cu ascendenti privilegiati şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
- 1/2 din mostenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
- 3/4 din mostenire, dacă vine în concurs cu ascendenti ordinari sau cu colaterali ordinari ai defunctului.
Atunci cand sotul supravietuitor nu vine în concurs cu descendentii defunctului, acesta mosteneste, pe lângă cota stabilită (de 1/3, 1/2 sau 3/4), mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.
Sotul supravietuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o alta locuinţa corespunzatoare nevoilor sale beneficiaza de un drept de abitaţie* asupra casei în care a locuit pana la data deschiderii mostenirii, dacă această casa face parte din bunurile mostenirii.
* dreptul de abitatie – este dreptul sotului supravietuitor de a utiliza o locuinta pentru nevoile sale personale si ale familiei sale.
Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept înceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.
Pentru alte detalii privind drepturile sotului supravietuitor, apararea acestor drepturi si reprezentare juridica va rugam sa ne contactati.