Caută
Close this search box.

Dreptul de a mosteni al sotului supravietuitor.

Sotul supravietuitor face parte din categoria mostenitorilor legali.

Sotul supravietuitor îl mosteneste pe sotul decedat daca, la data deschiderii mostenirii, nu există o hotarare de divort definitiva.

Cota soţului supravieţuitor este de:

  • 1/4  din mostenire, dacă vine în concurs cu descendentii defunctului;
  • 1/3 din mostenire, dacă vine în concurs cu ascendenti privilegiati şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
  • 1/2  din mostenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
  • 3/4  din mostenire, dacă vine în concurs cu ascendenti ordinari sau cu colaterali ordinari ai defunctului.

Atunci cand sotul supravietuitor nu vine în concurs cu descendentii defunctului, acesta mosteneste, pe lângă cota stabilită (de 1/3, 1/2 sau 3/4), mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

Sotul supravietuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o alta locuinţa corespunzatoare nevoilor sale beneficiaza de un drept de abitaţie* asupra casei în care a locuit pana la data deschiderii mostenirii, dacă această casa face parte din bunurile mostenirii.

* dreptul de abitatie – este  dreptul sotului supravietuitor de a utiliza o locuinta pentru nevoile sale personale si ale familiei sale.

Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept înceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.

Pentru alte detalii privind drepturile sotului supravietuitor, apararea acestor drepturi si reprezentare juridica va rugam sa ne contactati.

Pentru consultanță și reprezentare juridică vă rugăm să ne contactați la 0740223714 sau ne puteți scrie la adresa tanase.avocat@gmail.com

Avocat
Tănase George Adrian

Distribuie:

Alte articole:

PENSII. Valorificarea veniturilor brute.

     In decursul desfasurarii activitatii majoritatea persoanelor au beneficiat si de alte venituri decat cele inscrise in carnetul de munca. Aceste venituri sunt inscrise in adeverintele eliberate de fostii angajatori fie sub denumirea de venituri/salarii brute fie sunt defalcate pe componente ce au diverse denumiri (sporuri, prime, indemnizatii, stimulente, etc).

Detalii »

Dreptul la PENSIE – Revizuirea pensiei

Dreptul la PENSIE – Revizuirea pensiei in situatia unei decizii de pensionare sau recalculare a pensiei definitiva.     Deciziile privind acordarea pensiei sau de recalculare a pensiei pot fi contestate in termen de 45 zile de la data primirii la instanta de judecata de la domiciliul pensionarului. Decizia de pensionare necontestata

Detalii »
Call Now Button