Atunci cand valoarea cererii, fara a se include dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii, nu depaseste suma de 10.000 lei se va putea parcurge procedura cererii de valoare redusa.
Cererea de valoare redusa nu poate fi intentata:
- in materie fiscala, vamala sau administrativa și nici in ceea ce priveste raspunderea statului pentru acte sau omisiuni;
- atunci cand priveste starea civila sau capacitatea persoanelor fizice;
- in litigii asupra drepturilor patrimoniale nascute din raporturile de familie;
- in caul mostenirilor;
- in materie de insolventa, concordat preventiv, proceduri privind lichidarea societatilor sau alte proceduri asemanatoare;
- in cazul asigurarilor sociale;
- in materia dreptului muncii;
- atunci cand priveste inchirierea bunurilor imobile, cu excepția actiunilor privind creantele avand ca obiect plata unei sume de bani;
- in materie de arbitraj;
- in cazul atingerilor aduse dreptului la viata privata sau altor drepturi care privesc personalitatea.
Cererile cu valoare redusa sunt declansate prin completarea formularului de cerere si depunerea sau trimiterea acestuia la instanta competenta.
Procedura de judecata va fi una scrisa si se va desfasura in camera de consiliu.
Instanta poate dispune infatisarea partilor, atunci cand apreciaza acest fapt ca fiind necesar sau la solicitarea uneia dintre parti.
Dupa primirea formularului completat corect, instanta va trimite paratului formularul de raspuns, insotit de o copie a formularului de cerere si de copii de pe inscrisurile depuse de reclamant.
In termen de 30 de zile de la comunicarea actelor, paratul va depune formularul de raspuns completat corespunzator, precum si copii de pe inscrisurile se va folosi. Paratul poate sa raspunda si prin orice alt mijloc adecvat, fara utilizarea formularului de răspuns.
Instanta este in drept a incuviinta si alte probe in afara inscrisurilor depuse de parti atat timp cat administrarea acestora nu va necesita cheltuieli disproportionate fata de valoarea cererii.
Hotararea va fi pronuntata si redactata in termen de 30 de zile de la primirea tuturor informatiilor necesare sau, dupa caz, de la dezbaterea orala.
Hotararea primei instante este executorie.
Partea care cade in pretentii poate fi obligata, la cererea celeilalte parti, la plata cheltuielilor de judecata.
Hotararea judecatoriei este supusa numai apelului la tribunal, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Pentru motive temeinice, instanta de apel poate sa suspende executarea silita, numai daca se consemneaza o cautiune.
Hotararea data in apel este definitivă.