Menținerea relațiilor personale ale părintelui care nu locuiește cu copilul minor.

Dreptul parintelui care locuieste separat de copil de a menţine legaturi personale cu acesta este o componenta esentiala a dreptului la viaţa de familie, garantat de art.8 CEDO si de reglementarile interne in materie.

Conform dispozitiilor art. 263  alin. 1 Cod civil, orice masura privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie sa fie luata cu respectarea interesului superior al copilului. In acelasi sens sunt si dispozitiile art.2 alin. 4 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care stabilesc ca principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile si deciziile care privesc copiii.

Art.2 alin 6 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, enumara criteriile ce trebuie sa fie avute în vedere pentru a se determina interesul superior al copilului:

  • nevoile de dezvoltare fizica, psihologica, de educatie si sanatate, de securitate si stabilitate si apartenenta la o familie;
  • opinia copilului, în functie de varsta si gradul de maturitate;
  • istoricul copilului, avand in vedere, in mod special, situatiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice alta forma de violenta asupra copilului, precum si potentialele situatii de risc care pot interveni în viitor;
  • capacitatea parintilor sau a persoanelor care urmeaza sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului de a raspunde nevoilor concrete ale acestuia;
  • mentinerea relatiilor personale cu persoanele fata de care copilul a dezvoltat relatii de atasament.

In conformitate cu dispozitiile art.401 Cod civil, parintii separati de copilul lor pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, iar in caz de neintelegere, instanta de tutela stabilind modalitatea de exercitare a dreptului.

Dispozitiile art.496 alin.5 Cod civil stabilesc ca parintele la care copilul nu locuieste în chip statornic are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, exercitiul acestui drept putand fi limitat de catre instanta de tutela, doar in considerarea interesului superior al copilului.

Si in dispoziţiile art.16 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, copilul care a fost separat de ambii parinţi sau de unul dintre acestia, are la randul sau, dreptul de a mentine relatii personale şi contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului sau superior.

Mentinerea unor legaturi personale cu copilul minor, reprezinta principala modalitate de a dezvoltare a unor relatiile normale dintre parinti si copii, atunci când aceştia nu mai locuiesc împreună, asigurând pastrarea afecţiunii reciproce.

Pentru alte detalii privind mentinerea relatiilor personale ale parintelui care nu locuieste cu copilul minor, apararea acestor drepturi si reprezentare juridica, va rugam sa ne contactati.

Avocat
Tănase George Adrian

Distribuie:

Alte articole:

Ai o opinie ?

Call Now Button