Ordonanta nr. 3/2020 MILITARA, privind masuri de prevenire a raspândirii COVID-19 a instituit, incepand cu data de 25 martie 2020, restrictii de circulatie a tuturor persoanelor în afara locuintei/gospodarie.
Deplasarea persoanelor în afara locuintei/gospodarie este permisa numai in anumite situatii, iar persoanele aflate in aceasta situatie, trebuie sa aiba asupra lor cartea de identitate si legitimatia de serviciu/adeverinta eliberata de angajator, sau o declaratie pe propria raspundere.
Nerespectarea restrictiilor de circulatie atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, în conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.
Autoritatile publice – Politia Romana, Jandarmeria Romana si politia locala – sunt abilitate sa verifice motivului deplasarii invocat, sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni.
In concret, verificarea motivului deplasarii consta in: identificarea persoanei; verificarea legitimatie de serviciu sau a adeverintei eliberata de angajator; verificarea declaratie pe propria raspundere; verificarea concordantei datelor din documentele prezentate si verificarea concordantei datelor privind deplasarea, cu locul unde se gaseste persoana verificata.
Incalcarea prevederilor cu privire la restrictiile de circulatie instituite constituie contraventie prevazuta de art.28* din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.
* pentru amenzile aplicate pana in data de 2 aprilie 2020(inclusiv), cuantumul minim si maxim al amenzilor a fost intre 100 lei si 5.000 lei pentru persoanele fizice si intre 1.000 lei si 70.000 lei pentru persoanele juridice. Din data de 3 aprilie 2020 limitele amenzilor au fost modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.34/2020.
Desi Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, nu prevede posibilitatea aplicarii sanctiunii avertismentului, in conformitate cu dispozitiile art.7 alin.3 din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, sanctiunea avertismentului poate fi aplicata si în cazul în care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.
In perioada starii de urgenta, nicio amenda aplicata nu va putea fi executata, deoarece niciun proces-verbal contraventional nu va deveni titlu executoriu, pana la incetarea starii de urgenta.
Pentru alte detalii privind consecinta incalcarii conditiilor deplasarii in afara locuintei/gospodarie in perioada starii de urgenta si reprezentare juridica, va rugam sa ne contactati.