Caută
Close this search box.

Uzucapiunea de 30 de ani, mod de dobandire a dreptului de proprietate asupra unui teren

Uzucapiunea de 30 de ani, cunoscută și sub denumirea de prescripția extinctivă, este un concept legal complex, care permite unei persoane să dobândească dreptul de proprietate asupra unui teren, prin ocuparea și posesia acestuia timp de 30 de ani.

Uzucapiunea are la bază principiul că, după o perioadă îndelungată de timp, proprietarul inițial al terenului, care nu si-a exercitat in nici un fel dreptul de proprietate, nu mai poate pretinde nici un drept asupra acestuia.

Practic, uzucapiunea de 30 de ani reprezintă o formă de protecție juridică acordată persoanelor care, deși nu sunt proprietari legali ai terenului, au deținut și folosit acest teren ca și cum ar fi fost proprietari timp de 30 ani.

Pentru a îndeplini conditiile uzucapiunii este necesar ca posesorul terenului să demonstreze în mod concret și neechivoc ocuparea și utilizarea exclusivă, cu buna credinta a terenului timp de trei decenii.

De asemenea, este esential ca posesorul să aibă o posesie continuă și neîntreruptă, fără a fi deranjat sau contestat de către proprietarul legal în tot acest timp.

Odată îndeplinite aceste condiții, posesorul terenului poate solicita instanței de judecata recunoașterea dreptului de proprietate asupra terenului, prin uzucapiune.

Dovada indeplinirii conditiilor uzucapiuni se face prin orice mijloc de proba, inclusiv proba cu martori, iar prorpietarul initial va fi citat in fata instantei de judecata.

Uzucapiunea de 30 de ani joacă un rol important în asigurarea stabilității și certitudinii juridice în ceea ce privește drepturile de proprietate asupra terenurilor.

Pentru consultanță și reprezentare juridică vă rugăm să ne contactați la 0740223714 sau ne puteți scrie la adresa tanase.avocat@gmail.com

Avocat
Tănase George Adrian

Distribuie:

Alte articole:

PENSII. Valorificarea veniturilor brute.

     In decursul desfasurarii activitatii majoritatea persoanelor au beneficiat si de alte venituri decat cele inscrise in carnetul de munca. Aceste venituri sunt inscrise in adeverintele eliberate de fostii angajatori fie sub denumirea de venituri/salarii brute fie sunt defalcate pe componente ce au diverse denumiri (sporuri, prime, indemnizatii, stimulente, etc).

Detalii »

Dreptul la PENSIE – Revizuirea pensiei

Dreptul la PENSIE – Revizuirea pensiei in situatia unei decizii de pensionare sau recalculare a pensiei definitiva.     Deciziile privind acordarea pensiei sau de recalculare a pensiei pot fi contestate in termen de 45 zile de la data primirii la instanta de judecata de la domiciliul pensionarului. Decizia de pensionare necontestata

Detalii »
Call Now Button