Caută
Close this search box.

PENSII. Valorificarea veniturilor brute.

     In decursul desfasurarii activitatii majoritatea persoanelor au beneficiat si de alte venituri decat cele inscrise in carnetul de munca. Aceste venituri sunt inscrise in adeverintele eliberate de fostii angajatori fie sub denumirea de venituri/salarii brute fie sunt defalcate pe componente ce au diverse denumiri (sporuri, prime, indemnizatii, stimulente, etc).

     Veniturile/salariile brute din adeverintele anexate la cererea de pensionare sau ulterior pentru recalcularea pensiei nu sunt valorificate de Casa de pensii.

     Daca veniturile/salariile brute sunt defalcate pe componente, Casa de pensii valorifica din adeverinte doar sporurile cu caracter permanent prevazute in Anexa 15 din HG nr.257/2011, toate celelalte sporuri, prime, indemnizatii etc., nefiind valorificate la calculul pensiei.

     Deciziile privind acordarea pensiei sau de recalculare a pensiei pot fi contestate in termen de 45 zile de la data primirii la instanta de judecata competenta.

     Cand valorificarea veniturilor/salariilor brute este dispusa de instanta de judecata diferentele de drepturi se cuvin de la data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii de recalculare sau de la data stabilirii pensiei pentru adeverintele anexate la cererea de pensionare.

     Pentru a obtine prin instanta valorificarea veniturilor/salariilor brute trebuie ca pentru acestea sa fi fost achitate contributiile de asigurari sociale de stat.

     Dovada achitarii contributiilor de asigurari sociale de stat se face cu adeverinta eliberata de fostul angajator (lichidator/arhivar daca firma nu mai exista) in care acesta atesta ca a achitat contributiile de asigurari sociale de stat pentru veniturile/salariile brute din adeverinta.

     Inalta Curte de Casatie si Justitie a acordat un rol primordial principiului contributivitatii, retinand ca principalul element obiectiv apt sa conduca la o justa si legala stabilire si reactualizare a pensiilor provenind din fostul sistem de asigurari sociale de stat il reprezinta contributiile de asigurari sociale platite, astfel ca la stabilirea si reactualizarea drepturilor de pensie trebuie luate in calcul toate sporurile si alte venituri de natura salariala pentru care angajatorul/angajatul a platit contributia pentru asigurarile sociale de stat.

     Ca urmare, in baza principiului contributivitatii se poate obtine prin instanta recalcularea pensiei prin adaugarea veniturilor/salariilor brute din adeverintele pe care Casa de pensii, in prezent, nu le valorifica la stabilirea punctajului pensiei.

Pentru consultanță și reprezentare juridică vă rugăm să ne contactați la 0740223714 sau ne puteți scrie la adresa tanase.avocat@gmail.com

Avocat
Tănase George Adrian

Distribuie:

Alte articole:

Dreptul la PENSIE – Revizuirea pensiei

Dreptul la PENSIE – Revizuirea pensiei in situatia unei decizii de pensionare sau recalculare a pensiei definitiva.     Deciziile privind acordarea pensiei sau de recalculare a pensiei pot fi contestate in termen de 45 zile de la data primirii la instanta de judecata de la domiciliul pensionarului. Decizia de pensionare necontestata

Detalii »
Call Now Button